Wie zijn wij?
PiT staat voor Plezier in Theater. PiT begon als een idee. We wilden graag toneel spelen, zingen en dansen. Maar een swingende theaterclub bestond er in onze omgeving nog niet. Daarom besloten we er zelf maar eentje op te richten. We gingen letterlijk de straat op, deelden folders uit, strooiden flyers rond, benaderden de pers en kwamen hierdoor in de regionale en plaatselijke kranten en op de radio. Ons plan viel in vruchtbare aarde. Al snel kwamen de aanmeldingen bij ons binnen. Het waren er zelfs zo veel, dat we een wachtlijst hebben moeten aanleggen. In september 2004 was PiT een feit. Het eerste jaar mochten we elke week repeteren in de aula van openbare basisschool het Klokhuis. En daar dankt de vereniging ook haar naam aan. In het hart van de appel zitten pitten, waar weer nieuwe appelbomen uit kunnen groeien.
Wat willen wij?
De naam PiT verwijst ook naar onze doelstelling. Doel van PiT is: samen met een hoop lol, energie en vuur een musical op de planken zetten. Omdat plezier voorop staat, hebben we ervoor gekozen om vooraf geen eisen te stellen en geen audities te houden. Wie mee wil doen hoeft niet te beschikken over veel talent, wél over een grote dosis enthousiasme. De meeste PiT-leden stonden tijdens de voorstelling ‘Sneeuwwitje, de musical’ voor het eerst op het podium.
De naam PiT is ook een afkorting, die staat voor Plezier in Theater. We geven tegenwoordig minimaal drie, in plaats van twee voorstellingen.
De eerste voorstelling, getiteld ‘Sneeuwwitje, de musical’ en diens opvolgers ‘Smartlapperij’, ‘Onder de Brug’, ‘Kloosterkolder’ en ‘Luchtdrukte’ waren een doorslaand succes. In 2015 speelden we ‘Survival’. En ook met dit stuk hebben we weer heel veel mensen een geweldige avond en middag bezorgt.
Cultuurprijs
PiT was in 2005 de allereerste winnaar van de Cul D’Or. Dat is de Duivense cultuurprijs die eens per jaar wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan het culturele leven in Duiven. Wij zijn hier bijzonder trots op. Temeer omdat de leden van PiT alles zelf doen. Het script, de muziek, de dans, het decor, alles is van eigen makelij. En dat al weer ruim 17 jaar lang!
Wat doen wij?
PiT is een amateurgezelschap. Alles wat we voor PiT doen, doen we in onze vrije tijd. We spelen, zingen en dansen met hart en ziel. Onze repetities zijn elke week weer een mini-sabbatical.
Als het publiek bij het kijken naar onze voorstelling maar half zoveel lol heeft als wij hebben om het te maken, is onze opzet al geslaagd. PiT speelt geen drama’s, tragedies, klassiekers of andere zware kost. Dat is een bewuste keuze: we spelen alleen komedie. We willen ons publiek een avond lekker laten lachen.
Tot nu toe is ons dat nog altijd gelukt. We hebben inmiddels negen voorstellingen gespeeld en de tiende komt eraan. Te weten:
- Sneeuwwitje, de musical
- Smartlapperij
- Onder de Brug
- Kloosterkolder
- Luchtdrukte
- Moeder is jarig, en
- Hotel
- Tehuis
- Survival
- De Reünie
- Circus Bim Bam
- Eiland
- Bruiloft
- Aprés-ski
Regie, muziek en tekst
Al zijn we amateurspelers, we willen wél een voorstelling van niveau brengen. Wij werken dan ook waar mogelijk samen met een professionele regisseur.
Een combo van enthousiaste musici begeleidt ons muzikaal en publiciste Jackie van der Werff schrijft het script en de teksten van de liedjes. Pit speelt dus geen voorstellingen die door anderen al gespeeld zijn. Geen enkel stuk dat Pit speelt is ooit eerder vertoond. Het publiek beleeft een unieke, verrassende, theatervoorstelling.
Steeds op zoek naar vernieuwing
Wij proberen bij iedere nieuwe voorstelling een stapje verder te gaan dan de vorige keer. Nóg beter proberen te acteren, te dansen en te zingen. Daarbij schuwen we het experiment niet. Tijdens de voorstelling ‘Onder de Brug’ hadden we een bijzondere gastacteur: het hondje Bart. Bart speelde de sterren van de hemel en was direct bij zijn opkomst op het podium al het publiekslieverdje.
Bij de voorstellingen ‘Onder de Brug’, ‘Kloosterkolder’ en ‘Luchtdrukte’ heeft een aantal leerlingen van het Candea College een techniekstage bij PiT gelopen. De leerlingen bezochten de repetities en ontwierpen onder begeleiding het licht- en geluidsplan. De leerlingen hadden een aanwezigheidsverplichting en kregen een cijfer voor het ontwerp en voor de uitvoering. De beoordeling telde mee voor hun rapport.
En in 2015 werd er voor het eerst gebruik gemaakt met ondersteunende videobeelden bij de live voorstelling van Survival. De door Videoclub Duiven verzorgde beelden, maakten de beleving van Survival nog leuker en spannender.
Ons publiek
Ons publiek, dat in eerste instantie bestond uit familie en vrienden, is gedurende de afgelopen jaren gegroeid. En inmiddels hebben wij een naam hoog te houden.